MARTIJN MEIJNINGER

 

Martijn Meijninger is al sinds 1989 werkzaam in de optiek, en beschikt daarmee over ruim 30 jaar optiekervaring. “Toen ik begon werkten we nog niet of nauwelijks digitaal, en was er nog relatief veel handwerk.” Martijn begon zijn carrière bij het toenmalige Groeneveld Opticiens. Gedurende de jaren ’90 ging Martijn de schoolbanken in om opticien te worden, deed hij ervaring op bij diverse winkels in het land, en werd hij op de relatief jonge leeftijd van 23 jaar bedrijfsleider van Groeneveld Opticiens in Hardinxveld.   

 

In het nieuwe millennium veranderde er veel voor Martijn. Groeneveld Opticiens werd in 2001 overgekocht door een investeringsmaatschappij en veranderde daarmee in het huidige Eye Wish Opticiens. In 2002 werd Martijn bedrijfsleider van Eye Wish Opticiens Helftheuvelpassage in ’s-Hertogenbosch. Daar heeft Martijn tot begin 2020 met veel plezier gewerkt. “Als je bijna 20 jaar ergens werkt, zie je de mensen niet meer als klanten, maar als een soort van familie. Ik heb in mijn begintijd in de Helftheuvelpassage kleine kinderen een bril aangemeten. Die kinderen zie je vervolgens langzaam volwassen worden, om uiteindelijk na 18 jaar een bril te komen halen voor hun eigen kinderen.”

 

Martijn heeft het altijd heel belangrijk gevonden dat er een goede sfeer heerst in de zaak. “Mensen moeten zich welkom voelen. Niet alleen om iets aan te schaffen, maar ook gewoon voor een kletspraatje. Het leuke aan mijn werk vind ik toch echt vooral de omgang met mensen, en dat je daadwerkelijk op een goede manier iets voor hen kan betekenen. Ik streef ernaar om gezelligheid, gastvrijheid en deskundigheid hand in hand te laten gaan.” Maar ook de andere aspecten van het vak spreken Martijn aan. “Ik vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om in de werkplaats met de hand brillen te maken of reparaties uit te voeren."

 

Martijn denkt dat zijn kracht zit in zijn levensfilosofie. “Ik denk in tegenstelling tot veel mensen graag in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.” En juist om optimaal in kansen en mogelijkheden te kunnen blijven denken, heeft Martijn de stap gezet om zelfstandig opticien te worden.


MAARTEN STOLZENBACH

 

Maarten Stolzenbach werkt sinds 2015 in de optiek. Hij kwam destijds per toeval in de optiek terecht. Maarten is opgeleid als planoloog en geograaf, maar kwam na afronding van zijn studie niet snel aan een baan. “Juist op dat moment kreeg ik via via het aanbod om bij Eye Wish Opticiens in Waalwijk te gaan werken, en dat vond ik zeker het proberen waard.” Het werk in de optiek beviel hem in zijn eerste maand zo goed dat hij besloot om een opleiding tot opticien te gaan volgen.

 

Begin 2016 verruilde Maarten het Waalwijkse filiaal van Eye Wish Opticiens voor het filiaal in de Helftheuvelpassage in ‘s-Hertogenbosch. Het was in die zaak waar hij met Martijn Meijninger ging werken. “De sfeer die Martijn wist te brengen in de winkel was mij op het lijf geschreven. De omgang met mensen was er heel gemoedelijk en informeel, zonder dat het ten koste ging van de professionaliteit.” In zijn tijd in de Helftheuvelpassage werd Maarten volwaardig opticien, en ging hij na een volgende studieperiode zich ook op contactlenzen richten.

 

Vandaag de dag geniet Maarten nog steeds van zijn vak. Het mooiste aan zijn werk vindt hij de veelzijdigheid. Het is volgens hem een mooie combinatie van theorie en praktijk. “Het ene moment ben je heel theoretisch bezig, bijvoorbeeld bij de oogmeting. Terwijl je het andere moment heel sociaal, praktisch en esthetisch aan het kijken bent welke zichtoplossingen het beste passen bij wie iemand is, en wat hij of zij doet.”

 

Voor Maarten vormt het sociale en klantgerichte deel van zijn werk de belangrijkste drijfveer. “Het geeft een geweldig gevoel als je op een leuke manier iemand blij hebt gemaakt met een mooie en functionele zichtoplossing. En dan maakt het niet eens uit of het nou om een hele mooie, passende bril gaat of om contactlenzen waarmee iemand heel tevreden is. Het mooiste is namelijk juist die tevredenheid!” Maarten wil met zijn stap naar zelfstandigheid dan ook vele mensen blij maken met een mooie bril of contactlenzen. “Gelukkig kan ik daar bij Meijnbach Optiek echt zélf de tijd en ruimte voor maken.”