ENKELVOUDIGE BRILLEN

 

Een enkelvoudig brillenglas is een brillenglas dat in principe één sterkte bevat over het gehele glas. Er zijn grofweg twee typen enkelvoudige brillen te onderscheiden: vertebrillen en leesbrillen.

 

Een vertebril heeft enkelvoudige glazen, waarin de sterkte is geslepen die iemand nodig heeft om in de verte optimaal te zien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen vertebrillen zowel plus- als minsterkte bevatten. De eerste decennia van een mensenleven voldoet een vertebril ook om dichtbij scherp te kijken. Hoe jonger iemand is, hoe meer vermogen de ogen namelijk nog hebben om zelf scherp te stellen op korte afstanden.

 

Je kunt dit ook omdraaien: hoe ouder iemand wordt, hoe moeilijker het wordt voor de ogen om met een vertebril nog dichtbij scherp te stellen. Bij de meeste mensen wordt het pas na de leeftijd van 40 jaar dermate moeilijk om dichtbij scherp te zien met een vertebril, dat er een dichtbij- of leessterkte nodig is. Deze benodigde dichtbij sterkte kan verwerkt worden ik in de glazen van een leesbril, beeldschermbril of multifocale bril. Klik hier voor meer informatie over beeldschermbrillen, of klik hier voor meer informatie over multifocale brillen.

 

Tegenwoordig zien we echter dat mensen op steeds jongere leeftijd klachten krijgen met dichtbij kijken. Dit komt omdat we tegenwoordig steeds vaker en langduriger op korte afstanden kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan het vele kijken op de telefoon, het vele werk achter een computerscherm, of het lezen op een tablet. Het is daarom niet meer vreemd wanneer er bijvoorbeeld iemand van rond de 30 jaar al problemen ervaart met dichtbij kijken. Dit uit zich dan vaak in de vorm van oog- of hoofdpijn, vermoeide ogen of moeite met kijken aan het eind van de dag. Ook voor deze mensen zijn er brillen die dichtbij extra ondersteuning geven, bijvoorbeeld met een multimediabril of beeldschermbril.

 

Een leesbril kunnen we eigenlijk beter een dichtbij bril noemen. Een leesbril is namelijk niet geschikt om op grote afstand te lezen, maar juist alleen voor de korte afstand. Een leesbril bevat over het gehele glas de sterkte voor één specifieke dichtbij afstand. Dit betekent dat het een glas is met vrijwel geen vertekening, die een zo breed en duidelijk mogelijk dichtbij zicht geeft. Ideaal dus voor de rust van de ogen op de leesafstand. Het enige nadeel is dat de dichtbij afstanden waarop het leesglas optimaal scherp is relatief beperkt is, in vergelijking tot bijvoorbeeld een beeldschermglas. Wanneer je bijvoorbeeld op één meter afstand iets scherp iets wilt zien, is dat met een echte leesbril niet scherp. In dat geval voldoet een beeldschermbril beter.